
همانطور که میدانید وظیفهی اصلی ترموستات ثابت نگه داشتن دما است. ترموستات خودرو نیز این عمل را درمحدودهی موتور انجام میدهد. عمده بازار مرکز پخش عمده ترموستات، در این مقاله قصد دارد نحوه عملکرد ترموستات خودرو را به طور کامل به شما کاربران عزیز توضیح دهد. پس با ما همراه باشید.
ترموستات خودرو
ترموستات خودرو دمای موتور را تنظیم و ثابت نگه میدارد. این قطعه بین موتور و رادیاتور ماشین قرار میگیرد. موتور خودرو برای انجام دادن درست وظایفش باید در دمای حدود ۸۵ درجهی سانتیگراد فعالیت کند. اگر این دما از حد گفته شده کمتر باشد، روغن موتور غلیظ شده و قادر به روغن کاری قطعات داخلی نخواهد بود و اگر دما بیشتر باشد، روغن رقیق شده و خاصیتش را از دست میدهد. برای تعادل این دما از ترموستات در موتور استفاده میشود. این قطعه مانع از فرسایش موتور خودرو بر اساس تغییر دمای بیهوده میشود و همچنین از استهلاک ماشین جلوگیری میکند.
کار و وظیفهی ترموستات خودرو
زمانی که موتور خودرو سرد است، ترموستات مسیر حرکت مایع خنککننده را به سمت رادیاتور میبندد تا دمای موتور بیشتر از این کاهش نیابد. بعد از آن با گرم شدن دوبارهی موتور و نیاز به خنک کردن آن، مسیر حرکت مایع خنک کننده را باز میکند تا دوباره فعالیت خود را شروع کند.
درون ترموستات یک ماده حساس به دما وجود دارد که معمولا به آن جیوه یا موم میگویند. درون جیوه، میلهای قرار گرفته که به سوپاپ ترموستات متصل شده است. با افزایش دما در ترموستات این جیوه یا موم ذوب میشود و حجمش افزایش مییابد. به دلیل این انبساط، میلهای که داخل سیلندر قرار دارد حرکت کرده و باعث باز شدن سوپاپ ترموستات میشود. بعد از پایین آمدن دما دوباره ترموستات بسته میشود و در صورت نیاز دوباره این مراحل تکرار خواهد شد.
*برای خرید عمده ترموستات ماشین باید به دمای کاری موجود و درجه در آن توجه کنید.*
اجزا ترموستات ماشین
- بدنه ترموستات
- مجرای کنار گذر
- پیستون فولادی
- دیافراگم لاستیکی
- فنر برگشت دهنده
- ساچمه مومی
- شیر ترموستات
انواع ترموستات خودرو در فروش عمده
در اتوموبیلها چهار نوع ترموستات وجود دارد:
۱- ترموستات الکترومکانیکی
این نوع ترموستات دارای دو نوع حسگر دما است که یکی بر مبنای انبساط مایع و دیگری بر مبنای انبساط فلز از طریق باز و بسته شدن سوپاپ درون آن ها توسط یک رابط مکانیکی کار میکنند. وظیفهی اصلی آنها این است که برای قطع و وصل شدن مدار الکتریکی از فرمان حسگر حرارتی استفاده میکنند. بر اساس جنس حسگر به این نوع ترموستاتها مویین یا بایماتال نیز گفته میشود.
۲- ترموستات الکترونیکی
در این ترموستاتها حسگرهای دمایی، سیگنالهای تغییرات دما را به صورت جریان الکتریکی به یک رله مینیاتوری ارسال میکنند. این رله بر اساس سیگنالهای دریافتی، باز و بسته شدن سوپاپ را تنظیم میکند.
۳- ترموستات مومی
این نوع ترموستات در محفظهی خود موم حساس به دما قرار داده است که با با منبسط و منقبض شدن، باز و بسته شدن سوپاپ ترموستات را کنترل میکند.
۴- ترموستات فانوسی
این نوع ترموستات در محفظهی خود از الکل استفاده کرده و با انبساط و منقبض شدن الکل، باعث تغییر حالت سوپاپ و ایجاد واکنش در پیستون میشده است. به دلیل عدم دقت در الکل و خطراتی که با قرار گرفتن در کنار موتور ایجاد میشد، این نوع ترموستات منسوخ شده و امروزه دیگر قابل استفاده نیست.
عمر مفید ترموستات
هر قطعه در خودرو داری عمر مفیدی است که اگر بیش از آن مورد استفاده قرار بگیرد، باعث ایجاد خسارت و ضررهایی به خودرو خواهد شد. به طور کلی گفته میشود در هر ۵۰ هزار کیلومتر یا یک سال رانندگی، اقدام به تعویض ترموستات خودرو کنید.
نشانه های خرابی ترموستات اتومبیل
۱- بالا رفتن آمپر و نوسان آن و رسیدن به ناحیه قرمز رنگ
۲- نشت مایع خنک کننده یا آب از زیر خودرو
۳- فرسایش بیش از حد سیلندرها
۴- افزایش میزان مصرف سوخت
۵- افزایش میزان مصرف روغن موتور
۶- کاهش غلظت روغن موتور
۷- دمای موتور به طور غیر معمول تغییر کند و جوش آمدن آن چند دقیقه بعد از روشن شدن
۸- کاهش دمای موتور و سرد شدن آن
عوامل خرابی ترموستات ماشین
۱- تمام شدن عمر مفید
۲- زنگ زدن بدنهی ترموستات
۳- مرغوب نبودن جنس
۴- وارد شدن بیش از حد فشار
۵- نشت از هوزینگ
۶- زنگزدگی و خوردگی
۷- جمع شدن رسوب در داخل ترموستات
مشکلات یکسره کردن ترموستات خودرو
- تاب برداشتن سرسیلندر
- فرسایش قطعات موتور
- خنک شدن یهویی موتور
- بالا یا پایین رفتن دمای موتور
- آسیب دیدن قطعات داخلی موتور
- کاهش راندمان موتور
مشکلات نصب ترموستات نامناسب با مدل خودرو
- افزایش مصرف سوخت
- فرسودگی سریع قطعات خودرو و موتور
- استهلاک زیاد و سریع پیستونها و سیلندرها
- مصرف بالای زیاد روغن و غلیظ شدن آن
سوراخ روی ترموستات برای چیست؟
ممکن است شما با سوراخی بر روی ترموستات مواجه شده باشید و این سوال برایتان پیش آمده باشد که این سوراخ چه کاربردی دارد.
بر روی برخی از ترموستاتهای خودرو ممکن است سوراخی وجود داشته باشد. این سوراخ عملکری مشابه یک سوپاپ را دارد و وظیفهی آن ایجاد تعادل بین فشار مدار بخاری و مدار رادیاتور است. به همین خاطر با وجود این سوراخ، وقتی که ترموستات بسته است، با باز شدن درب رادیاتور عمل هواگیری به صورت خودکار انجام میگیرد و در صورتی که هوایی در کار نباشد، این سوراخ از عبور مایع در ترموستات جلوگیری میکند.
خرید عمده ترموستات خودرو
کارخانه سازنده خودرو همیشه دمای مشخصی را برای ترموستات تعیین میکند، هنگام تعویض و یا خرید عمده ترموستات باید دمای مناسب و تعیین شده را نصب کنید. در غیر این صورت موتور سریعتر گرم میشود ولی به دمای مورد نیاز خود نمیرسد و این امر باعث معیوب شدن مابقی قطعات شده و آسیبهای سنگینی را به خودرو وارد میکند.
امیدواریم که مطالب گفته شده مورد نیاز شما واقع شده باشد. نظرات، پیشنهادات و انتقادات خود را در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید. در اسرع وقت پاسخگوی شما بازدیدکنندگان عزیز خواهیم بود.