
یخ زدن اسپلیت و کولر گازی در فصل زمستان و تابستان یکی از مشکلاتی رایجی است که ممکن است برای بسیاری از مصرف کنندگان پیش بیاید. به طور کلی کولرهای گازی ممکن است در ناحیه اواپراتور، پنل، کمپرسور، رادیاتور و کندانسور دچار برفک شوند. علت این یخ زدگی می تواند متفاوت باشد. در ادامه این مطلب قصد داریم علت یخ زدن کولر گازی را را برای شما عزیزان توضیح دهیم. با دانستن این نکات می توانید از یخ زدن اسپیلت و کولر گازی خود جلوگیری کنید و در صورت بروز این مشکل، به راحتی دستگاه را عیب یابی کنید. با ما همراه باشید.
کدام قسمت اسپلیت و کولر گازی دچار یخ زدگی می شود؟
دانستن قسمت های حساس اسپلیت و کولر گازی به شما کمک میکند که بیشتر این قسمتها را بررسی کنید و کارهای لازم جهت محافظت از آنها را انجام دهید.
- لوله بزرگ اسپلیت و کولر گازی
- لوله برگشت کولر و اسپلیت
- برفک زدن کنداسور کولر
- لوله کوچک اسپیلت
- پنل خارجی کولر
- پنل داخلی کولر
- کویل اواپراتور
حنما بخوانید: نحوه ریست کردن کولر گازی و اسپلیت
علت یخ زدن اسپلیت و کولر گازی در تابستان به هنگام استفاده از حالت سرمایش
یخ زدن کولر گازی در فصل تابستان میتواند دلایل زیادی داشته باشد:
عدم گردش مناسب هوا
یکی از دلایل اصلی یخ زدن اسپلیت و کولر گازی عدم گردش مناسب هوا است. عوامل مهمی که مسیر گردش هوا از محیط به داخل پنل و بلعکس را مختل می کنند عبارتند از:
- عدم توجه به تمیز بودن فیلترهای پنل (انسداد آنها با گرد و خاک)
- ایراد در برد دستگاه (نرسیدن فرمان به فن)
- عدم کارکرد درست فن داخلی
- خرابی دریچه خروجی هوا
- خرابی خازن فن داخلی
- شکستگی بلوور فن
- کثیفی اواپراتور پنل
- خرابی فن داخلی
بالا بودن دمای فضا خارجی
اگر دمای هوا بیرون منزل نزدیک یا پایین تر از 60 درجه سانتیگراد باشد و شما سیستم تهویه خود را روشن کنید، مبرد در طول هر مرحله خنکسازی بیشتر منبسط میشود و گرما را جذب نمیکند (زیرا گرمایی برای جذب وجود ندارد) . بنابراین مبرد در کویل به منبسط شدن ادامه میدهد و یخ میزند. برای رفع علت یخ زدن اسپلیت و کولر گازی حواستان به دمای محیط بیرون هم باشد.
خراب شدن فن داخلی
از وظایف اصلی فن داخلی اسپلیت و کولر گازی، انتقال هوای گرم از فضای بیرون به فضای داخل است. گاهی اوقات ممکن است که فن دچار اختلال و خرابی شود. در این صورت امکان یخ زدگی دیگر قسمت های داخلی کولر نیز وجود دارد. برای این که بتوانید علت یخ زدن کولر گازی را پیدا کنید و آن را رفع کنید، باید آن را عیب یابی کنید.
در مواقعی این چنینی ک فن داخلی دچار اختلال می شود، معمولا فن دچار کثیفی می شود که درست کار نمی کند و یا می سوزد. در صورت سوختگی باید فن را تعویض کنید. بهتر است بدانید که فیلتر هوا هوای وارد شده به خانه شما را تمیز می کند. فیلتر کثیفی، گرده، گرد و غبار و سایر کثیفی ها را جذب می کند. به طور معمول، توصیه می کنیم فیلتر خود را ماهانه بررسی کنید. در صورت نیاز آن را تغییر دهید تا عمر مفید دستگاه شما افزایش یابد.
استفاده زیاد از اسپلیت و کولر گازی
استفاده مداوم از ابزار تهویه هوا، باعث ایجاد اختلال و فرسودگی قطعات داخلی کولر میشود، مثل خرابی فن، کندانسور، برد و… اختلال در این بخشها باعث عملکرد نادرست دستگاه و یخ زدگی کولر گازی میشود. پس بهتر است در طول روز، در زمان هایی که نیاز به سرمایش و یا گرمایش کمتر است دستگاه را خاموش کنید. خرابی ناشی از یخ زدگی کولر گازی به فصل گرما یا سرما ربطی ندارد.
کمبود جریان هوای داخل اسپلیت یا کولر گازی
بهطور کلی سیم پیچ اواپراتور وظیفه جذب گرما را دارد. با جذب گرما مولکولهای مبرد که در داخل کویل قرار دارند گرم میشوند. اگر هوای گرم روی سیم پیچ اواپراتور نفوذ نکند، گرما جذب سیم پیچ اواپراتور نمیشود. در این مواقع، از آن جایی که گرمایی برای جذب وجود ندارد. جریان هوایی که داخل کولر وجود دارد، مبرد در کویل گرم نمیشود. در این صورت کویل اواپراتور در هر چرخه سیستم تهویه سرد شدن را ادامه میدهد و علت یخ زدگی اسپلیت و کولر گازی میشود.
خرابی مکانیکی
یکی دیگر از علت های یخ زدن لوله برگشت اسپلیت و کولر گازی ممکن است مربوط به اختلال در بخشهای مکانیکی دستگاه باشد. این قبیل مشکلات عبارتند از: افتادگی فن، (شاید به دلیل اینکه شکسته یا خم شده است و به یک قطعه دیگر آسیب میرساند) یا یک کویل مسدود شده (یا احتمالا در یک حفره آن چیزی گیر کرده است) میتواند باعث توقف جریان هوا شود. این به دلیل تغییرات فشار در کویل مبرد است که جریان هوای گرم و یا مقدار مبرد را در کویل تغییر میدهد، و کویل شما به درجه انجماد میرسد.
خرابی کویل اواپراتور
بهتر است بدانید که از لحاظ فنی، کویل اواپراتور اولین قطعهای است که داخل دستگاه یخ میزند. وظیفه اصلی کویل اوپراتور انتقال هوای گرم از داخل به خارج خانه است. چنانچه کویل اوپراتور اسپلیت و کولر گازی دچار اختلال شود،انتقال هوا به درستی انجام نمی شود. به دنبال آن سیمهای اواپراتور نیز یخ میزد و در نهایت باعث کاهش دمای محیط و ایجاد اختلال در عملکرد صحیح اسپلیت و کولر گازی خواهد شد.
کویل اواپراتور دارای خنک کنندهای است که درون آن گسترش یافته است. این امر به نوبه خود، باعث خنک شدن کویل میشود، سپس هوای خانه را بر روی سیم پیچ خنک تزریق میکند و خنککننده پس از آن گرما را از هوای داخل ساختمان جذب میکند؛ و به خارج از خانه منتقل میدهد.
اتومات نکردن موتور (کمپرسور)
یکی از دیگر از دلایلی که ممکن است علت یخ زدگی اسپلیت یا کولر گازی شود اتومات نکردن کمپرسور دستگاه است. ممکن است بنا به دلایلی از قبیل: بروز ایراد در فرمان برد الکتریکی، عدم ارسال دستور اتومات کردن، بروز عیب در سنسور دمایی، نیم سوز بودن کمپرسور و شرت (اتصالی) شدن کنتاکتور موتور به صورت یکسره کار کند. این امر ممکن است علت یخ زدگی اسپلیت یا کولر گازی در اواپراتور یونیت داخلی (پنل) دستگاه باشد.
کیپ شدن و انسداد لوله ها
گاهی اوقات علت یخ زدگی اسپلیت و کولر گازی ممکن است بخاطر از انسداد لوله مویی، شیر برقی، گرفتگی لوله رفت و برگشت باشد. معمولا با کیپ شدگی مسیر راه گاز مبرد مسدود می شود. این مورد نیز می تواند یکی از دلایل یخ زدن کولر گازی در تمامی مدل های دیواری ، ایستاده و دوتیکه باشد.
نحوه عیبیابی علت یخ زدگی کولر گازی
برای پیدا کردن علت برفک زدن کولر گازی، می توانید در ایتدا موارد زیر را بررسی کنید و مشکل را خودتان برطرف کنید.
- ابتدا دستگاه را در حالت ترموستات خاموش کنید. سعی نکنید دما را در روی حالت ترموستات بالا ببرید. اطمینان حاصل کنید که سیستم بهطور کامل خاموش است.
- فیلتر هوای موجود در سیستم تهویه مطبوع را چک کنید تا احتمال اینکه یک فیلتر کثیف جریان هوا را مسدود کرده باشد از بین برود. بنابراین در صورت کثیف بودن فیلتر آن را با یک فیلتر جدید عوض کنید.
- کویل اواپراتور را تمیز کنید.
- در آخرین مرحله از رفع علت یخ زدن کولر گازی، جلوی اتاقک هوا را بررسی کنید، و مطمئن شوید که هیچ مانعی در برابر آن وجود ندارد. چرا که هرگونه روپوش، پرده یا چیزی را که میتواند جریان هوا را مسدود کند و دلیل یخ زدن کولر گازی را تشدید کند.
در صورت برطرف نشدن مشکل می توانید از یک متخصص جهت عیب بابی کمک بگیرید.
جمع بندی:
همان طور که می دانید یخ زدگی در اسپلیت و کولر گازی امری بدیهی است و ممکن است برای هر دستگاهی پیش بیاید. اما شما می توانید با انجام اقداماتی از یخ زدگی ابزار های تهویه هوا جلوگیری کنید. یکی از مهم ترین این اقدامات انجام سرویس های دوره ای و مرتب کولر است که باعث می شود از خرابی های قطعات دستگاه باخبر شوید و در صدد رفع آن تلاش کنید. امیدواریم این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد. از این که تا پایان این مطلب همراه ما بودید از شما متشکریم.
شاید علاقمند باشید به خواندن مطلب: نحوه عملکرد کمپرسور